ThermalFest 2016

Két kiemelt eseményével is elsősorban az egészségmegőrzésre fókuszál májusban a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő. Első alkalommal ad otthont a gyógyító víz ünnepének, a ThermalFestnek, közvetlenül utána pedig a Gyermekáldás Hetének programsorozatában vállal szerepet.

Május 19–22. között először lesz ThermalFest Harkányban. A régóta tervezett kulturális eseményt, a gyógyító víz ünnepét hagyományteremtő céllal a város jelentős intézményei (Harkányi Turisztikai Egyesület, Gyógyfürdőkórház, Művelődési Ház) közösen hozták létre.

Bár a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő ad otthont az események nagy részének, városszerte várják majd kísérőprogramok az érdeklődőket. A négynapos fesztivál nyitónapján Ördög Nóra tart előadást a meddőségről és az anyaságról, emellett kiállítások, színdarabok, gyermekprogramok és sportlehetőségek (például jóga és víz alatti torna) alkotják a ThermalFest programját. Számos koncert is lesz a gyógyfürdő területén, ahol a magyar zenei élet népszerű előadói lépnek színpadra, többek között Mága Zoltán, Janicsák Veca, Vásáry André és a Vivat Bacchus.

Közvetlenül ezután, május 23–29. között zajlik a Gyermekáldás Hete, amely Kiss-Kálmán Éva harkányi önkormányzati képviselő kezdeményezésére tavaly debütált. Köztudott, hogy Harkány gyógyvízét a mozgásszervi és bőrgyógyászati panaszok kezelése mellett a nőgyógyászati problémák ellen is sikeresen alkalmazzák (korábbi vizsgálatok szerint a Gyógyfürdőkórházban a meddőség különböző formái miatt kezelt  nők  44%-a esett teherbe  egy éven belül). A város vezetése által is támogatott, részben önkormányzati és állami forrásból megvalósuló programsorozat erre szeretné felhívni a figyelmet. Az előadások és a kísérőprogramok is a természetes úton történő fogantatás, a meddőségi kezelés és a gyermekvállalás témájára fókuszálnak, de szó esik például a termékenység és a stressz kapcsolatáról is. A szervezők azt a szakmai hátteret is szeretnék bemutatni, amit a Zsigmond Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház külön a meddőségi problémákra szakosodott nőgyógyászati osztálya képvisel.

forrás:turizmus.com