"Köszönöm, én nem akarok űrhajós lenni" - interjú Farkas Bertalannal

http://www.pecsistop.hu/tudomany/koszonom-en-nem-akarok-urhajos-lenni--interju-farkas-bertalannal/1241693/

2014. május 26. | 15:25

 

Harmincnégy éve ezen a napon lett Magyarország is űrhajós nemzetté: 1980. május 26-án vitte a kozmoszba a Szojuz-36 Farkas Bertalant és egykori parancsnokát, Valerij Kubaszovot. Az egyetlen magyar űrhajóssal az I. Harkányi Ballonos hétvégén beszélgettünk.

Pontosan harmincnégy éve, 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor indult a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó Bajkonurból két fő legénységgel: Valerij Nyikolajevics Kubaszov parancsnokkal és az első és egyetlen magyar űrhajóssal, Farkas Bertalannal. A 6800 kilogrammos űrjármű a repülés során összekapcsolódott a Szaljut-6 űrállomással, ahol Farkast és Kubaszovot Leonyid Popov és Valerij Rjumin fogadta. Az űrhajó és az űrállomás legénysége az együtt töltött idő alatt többek között fémtechnológiai, orvosbiológiai, sugárterhelési, erőforrás-kutatási kísérleteket is végzett.


A Szojuz-36 emblémája
Fotó: wikipedia.org

 

A magyar űrhajós az állomásra magával vitte a Pille dozimétert, az alacsony fogyasztású és kis tömegű berendezés a kozmonautákat ért sugárzás mennyiségének mérésére szolgált. A Pille sikeres konstrukciónak bizonyult, továbbfejlesztett változatai többször megjárták a világűrt, a Nemzetközi Űrállomáson is megtalálható.

Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan 1980. június 3-án érkezett vissza a földre a Popovékat szállító Szojuz-35-tel, 7 nap 20 óra 45 perc űrben töltött idő után a kazahsztáni Zsezkazgan városától mintegy 140 kilométerre értek földet.
Farkasék az Interkozmosz-program ötödik legénységeként járták meg a világűrt. Az 1960-as években indult együttműködés a Szovjetunió és a keleti blokk országainak közös űrkutatási programja volt, a projekt első űrrepülésére 1978. február 3-én, az utolsóra 1988. augusztus 29-én került sor.

"Köszönöm, én nem akarok űrhajós lenni"

"A Csillagvárosban tartott kiválasztás volt számomra a legnehezebb" - mondta el Farkas Bertalan, akivel az I. Harkányi Ballonos hétvégén beszélgettünk. "Két hét után, amikor már csak négyen voltunk, jött egy olyan pillanat, mikor azt mondtam, köszönöm, én nem akarok űrhajós lenni, de egy orvos barátom meggyőzött, hogy csináljam tovább. Ottmaradtam, kitartottam, végigcsináltam, végül ez lett az eredménye."

Farkas Bertalan a kiválasztás után két évig készült Csillagvárosban az utazásra. Elmondta: a tengeri túlélési gyakorlatot - mely során azt szimulálták, hogy a tervezett landolási pont helyett az óceánba érkeztek - rendkívül megterhelőnek találta. A tréning nehézségeit parancsnokával közösen küzdötték le. Farkas megjegyezte: egyik este Kubaszov azt mondta neki: ha úgy bírja a súlytalanságot, mint a hullámokat, nem lesz gond az utazás során.


Farkas Bertalan
Fotó: Borbás Mátyás"Tartottam kicsit attól, hogyan fogom bírni a súlytalanságot" - emlékezett vissza Farkas Bertalan. "A mérnököknek, barátoknak annyit mondtam, ha mosolyogva megyek át a Szojuzból az űrállomásra, akkor minden rendben - és végül mosolyogtam."

"Óriási volt az egymásra utaltság, óriási volt a bizalom"

"A repülés során semmi probléma nem volt, mindenre felkészítettek minket." - mondta el Farkas Bertalan. "Az űrhajós kiválogatás után, mikor elkezdtük a munkát, olyanokkal éltünk és dolgoztunk együtt, akik már megjárták a világűrt, vagy éppen oda készültek és minden tapasztalatot megosztottak az emberrel. Óriási volt az egymásra utaltság, óriási volt a bizalom, nagyszerű volt a társaság. Bárkivel futott össze az ember - tudóssal, mérnökkel, akadémikussal, űrhajóssal -, barátként fogadták. Szakmailag is elit közeg volt: azokkal az emberekkel dolgoztunk együtt, akik az űrállomásokat tervezték, akik felkészítették az előttünk repülő űrhajósokat, ettől szebbet, jobbat nem lehetett volna elképzelni."

Farkas Bertalan egykori parancsnoka, Valerij Kubaszov idén februárban elhunyt, az eset mélyen megrendítette a magyar űrhajóst. Farkas elmondta: 2013 novemberében még együtt ebédeltek, halála előtt még beszéltek telefonon, próbált neki segíteni, volt egy olyan elképzelés, hogy Magyarországon megműtik, de erre már nem került sor.