A Harkányi Gyógyfürdőkórház hírei

A Harkányi Gógyfürdőkórházba látogatott Dr. Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa

Előzetes megkeresésünket követően 2014. március 20-án kórházunkba látogatott dr. Cserháti Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatója. Vezetőségünk és orvosaink két órás kerekasztal beszélgetés során mutatták be intézményünket és vázolták szakmai célkitűzéseinket.

Bemutatásra kerültek szakterületeink valamint a harkányi gyógyvíz felhasználásával történő psoriasis kezelés is, amely a biológiai terápia hatékonyságával vetekszik, vagy annak kiegészítéseként is alkalmazható, mindemellett nemzetgazdasági szempontból költséghatékonyabb kezelési lehetőség.    

A miniszteri biztos úr rendkívül pozitívan nyilatkozott kórházunk rehabilitációban betöltött szerepéről. Mint mondta - a rehabilitációs alaptevékenységek (korábban mozgásszervi rehabilitáció) mellett a kardiológiai rehabilitáció és a krónikus nőgyógyászati ellátás kiemelt fejlesztésében lát nagy lehetőséget.

Ezek a gondolatok egybevágnak kórházunk jövőbeni terveivel.  
A továbbiakban rendszeres szakmai kapcsolat kiépítését tervezzük az OORI-val, melynek keretében ápolási igazgatónk és elektroterápiás részlegvezetőnk már szakmai konzultáción vett részt. Későbbiekben osztályvezető orvosaink is felveszik a kapcsolatot az OORI hasonló profilú osztályainak vezetőivel.

Szakmai célkitűzéseink hangsúlyos eleme - a rehabilitáció színvonalának folyamatos magas szinten tartása mellett-, hogy a harkányi gyógyvíz, a balenoterápia alkalmazása a rehabilitáció integráns és elismert részévé váljon.

Balneológiai épület bővítése

Lassan egy éve megindult a Gyógykórház balneológiai épületének bővítése, melynek elsődleges célja a Harkányi Pszoriázis Centrum (HPC) elindításához szükséges infrastruktúra kialakítása. A Kossuth Lajos utcára néző épületben 45 db kétágyas szoba, egy teljesen új főzőkonyha, egy étterem, egy kávézó, irodák és egy recepciós pult kap helyet a földszinten. Az emeleteken kerültek elhelyezésre az orvosi rendelők, a szakmai munkához szükséges kádfürdős kezelők, elektroterápiás helyiségek, tornatermek, kezelők és masszázs helységek. Az épület külső homlokzata teljesen elkészült, befejeződött már a parkosítás is, a külső munkálatokból már csak a gázvezeték kiépítése van hátra, melyet a gázszolgáltató épít ki. A belső munkálatok is az utolsó fázisban vannak, a földszint kivételével az épület belsőépítészeti terv szerinti kialakítása folyamatban van.

Sikerült jelentős megtakarításokat elérni a projektben, így két folyamatban lévő közbeszerzés révén az épület belső kialakítása és a bútorzat az eredeti tervekhez képest minőségben és mennyiségben is korrigálva, javítva lesz.

A Gyógykórház vezetése jelenleg is tárgyal több beutaztató céggel és külföldi intézménnyel annak érdekében, hogy az épület kihasználtsága a nyitástól kezdve megfelelő legyen.

Ősztől bővül és javul a járóbeteg ellátás is   

A Gyógyfürdőkórház régi konyhája és étterme fölé egy emeletráépítés valósul meg, melynek következtébe 35 új helység kerül kialakításra. Itt fog helyet kapni akadálymentes közegben a kardiológiai és a neurológiai járóbeteg szakrendelés. Az orvosi rendelők, vizsgálók és az új eszközpark - többek között új szívultrahang és terheléses EKG - lehetővé teszi majd a hozzánk érkezők magasabb szintű ellátását. A kórház szakmai munkáját egy pszichológiai, egy dietetikai, egy logopédiai, két ergoterápiás és egy elektroterápiás helység is segíti az épület átadását követően. A rehabilitációban nagyon fontos a gyógytorna, ennek megfelelően 3 modern csoportos tornaterem és kettő egyéni tornaterem is a gyógyulni vágyók rendelkezésre áll ez év őszétől.  

Hahota jóga klub

Idén januártól nagy népszerűségnek örvendő hahota jóga klub működik gyógykórházunkban ahol a hangulat fergeteges. A sok-sok kacagás, olyan a szervezetnek, mint a kocogás. Kutatások azt igazolják, egy perc szívből jövő nevetés 10 perc futásnak felel meg. Vidám kedéllyel eddzünk, amely fokozza a gyógykúra hatékonyságát, mert a nevetés rengeteg kedvező biokémiai folyamatot indít el a szervezetünkben, mellesleg az együtt nevetéssel jó közösséget teremtünk. A foglalkozásról bővebben a honlapunkon olvashat, a nevetés világnapjára pedig külön programmal készülünk.

Tavaszi „nagytakarítás”

Kórházunk belső udvarának és tereinek társadalmi munka keretein belül történő megszépítésére 2014. április 5.-én,- szombaton 09:00 órai kezdettel került sor. A tevékenység során udvarrendezés mellett virágok elhelyezésére, azok ültetése is történik.