„Harkány újra a régi” nemzetközi üdülőhely

A napokban fejeződött be annak a projektnek a megvalósítása, amelyhez százmillió forintot nyert el még 2011 decemberében a Harkányi Turisztikai Egyesület különféle fejlesztésekre. Az egyesület a vissza nem térítendő támogatáshoz tizennyolcmillió forint saját erőt tett hozzá.


A település híres a gyógyvizéről(Fotó: MH)

Több pillérre épült az a fejlesztési program Harkányban, amelyre még 2011 decemberében nyert százmillió forintot a Harkányi Turisztikai Egyesület. A város, mint nemzetközi jelentőségű gyógyüdülőhely imázsának erősítése, újbóli kialakítása, gyógyvendégek és nyaralók, gyerekes családok számára tartalmas, színes programkínálat létrehozása, a harkányi gyógyvíz egyedi, megkülönböztető értékeire építve, a gyógyturizmus fejlesztése, marketingjének erősítése állt a fejlesztés fókuszában – tájékoztatta a Magyar Hírlapot a Harkányi Turisztikai Egyesület.

Mint megtudtuk, az elnyert támogatással egyrészt olyan fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek Harkány fürdővárosi arculatát erősítik, másrészt pedig az üdülővendégek szabadidejének eltöltését, szórakozását szolgálják. Első alkalommal 2012-ben tartották meg a Harkányi Boszorkányságok fesztivált, amely kicsit átalakulva, Harkányi Egészségfesztiválként él tovább. A zenés, táncos esték programsorozat tizennégy héten át jelentett előre meghirdetett szórakozási lehetőséget a harkányi lakosoknak és a szállóvendégeknek egyaránt. Jelentős összegű, mintegy negyvenmillió forint a marketingakciók költségvetése, amiből hiánypótló magyar és idegen nyelvű kiadványok, erőteljes online marketing, megújított weblap, valamint hazai és határ menti célzott népszerűsítő kampányok valósultak meg. Több – a hazai és nemzetközi népszerűsítő munkához alapot jelentő – kiadványt készítettek magyar, angol, német, orosz, cseh és horvát nyelven.

A projekt megvalósításában és részben ahhoz kapcsolódóan, de azon messze túlmutatóan kezdődött az elsősorban gyógyturisztikai piacépítés, a Harkányi Turisztikai Egyesület, Harkány önkormányzata, a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kara és a Baranya Megyei Önkormányzat, valamint a Robinson Tours Utazási Iroda, a ROSATOM és a ZATO szövetségek együttműködésével. A kétéves folyamat eredményeként partnerségi szerződést írt alá a Baranya Megyei Önkormányzat az oroszországi Zárt Atomvárosok Asszociációjával, vagyis a ZATO-val. Több tanulmányút is megvalósult, mára megjelentek az első orosz fizető gyógyvendégek is Harkányban.

A támogatásból újra működőképessé vált a Harka kút, és elkészült a városközpontban a szökőkút, valamint a harkányi víz útja tanösvény. A Zsigmondy Vilmos sétányon és a Kossuth utcában játszóteret alakítottak ki, a Zsigmondy Vilmos sétányon pedig a felnőtteknek fitneszparkot hoztak létre. Az egyesületi önfenntartást, egyúttal a programban résztvevő partnerek által felkínálható újabb szabadidős programajánlatot biztosítanak a megvásárolt kerékpárok, rollerek, ezek elektromos változatai, valamint bringó hintók.

A program legelső beruházásaként a strand gyermekmedencéjében üzemeltetett strandjátékokat szerezték be. Bevezették a Harkányi Turisztikai Kártyát is, amellyel a legalább egy éjszakát ott időző vendégek számos kedvezményben részesülhetnek Harkányban és környékén.