Szálláskereső
Szállás típusa
  • Apartman
  • Hotel
  • Panzió
  • Vendégház
  • Kemping
Rendezés
  • Név
  • Szobák száma
  • Férőhely
  • Szobaár
  • Távolság a fürdőtől

GYÓGYÍTÓ VÍZ

Harkányfürdő világszerte ismert üdülőhely, hírnevét az 50-70 méteres mélységből feltörő, átlagosan 62,5 0C  hőmérsékletű, Európában egyedülálló összetételű gyógyvíznek köszönheti. A hévíz ásványi anyag-tartalma literenként közel 1.000 mg, gyógyászati szempontból legjelentősebb a kétvegyértékű kénvegyület, a karbon szulfid (COS), amely 1 liter gyógyvízben 12 mg körüli mennyiségben fordul elő. Gázalakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van, a föld alól feltörő vízben, a nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén-gázzá, amely a harkányi víz jellegzetes szagát adja. Ezt a vegyületet korábban nem ismerték, itt fedezték fel a gyógyvíz kémiai elemzésekor az 1860-as években. A bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktív a szervezetbe jutása: felszívódása 150-szeres a négyvegyértékű kénvegyületekkel (szulfátokkal) szemben.

 A harkányi gyógyvizet közel 200 esztendeje eredményesen alkalmazzák számos betegség gyógyítására, emésztőrendszeri, mozgásszervi, egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegségek, különösen a pikkelysömör (psoriasis) kezelésére. Hasonló összetételű és hatású gyógyvíz a világon még két helyen található: közülük Európához a Holt-tenger van a legközelebb.

Mozgásszervi betegségek

Legismertebb a víz mozgásszervi gyógyító hatása. A szervezetbe jutó kén a porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában játszik fontos szerepet. A mozgásszervi betegek 90%-a ízületi- és  gerincbántalmakban szenved, elsősorban a teherviselő ízületek, a csípők, térdek, bokák üvegporcai mennek tönkre. Ezeknek az ízületi porcoknak a felépítésében olyan szerves molekulák vesznek részt, amelyek hangsúlyos eleme a két vegyértékű kén. A gyógyvíz kémiai hatása révén  a harkányi kúra során a vízben lévő kén beépül a porcokba. Részt vesz a gyógyításban a víz felhajtóereje is, a hidrosztatikai nyomás, amelynek révén a vízben csökken a testsúly, azaz a teherviselő ízületek terhelése, és a hidrodinamikai hatás, valamint a hőhatás.

 

Pszoriasis

Klinikai vizsgálatok is bizonyítják a harkányi víz hatékonyságát a psoriasis (pikkelysömör) betegség gyógyításában. Már egy hetes fürdőkúra után a beteg bőrén látványos a változás, két-három hetes kezelés után pedig hónapokra tünetmentessé válnak a betegek.  A kezeléshez kevesebb gyógyszerre illetve kisebb koncentrációjú kenőcsökre van szükség és egyidejűleg folyhat a bőrtünetek valamint a szövődményes ízületi panaszok gyógyítása. Ezek alapján a gyógyvíz ideális kiegészítője a konvencionális gyógyszeres-, kenőcsös- valamint fényterápiáknak.

 

Nőgyógyászati betegségek

Gyógyulást hoz a víz Harkányban a krónikus nőgyógyászati gyulladásokban szenvedőknek  is. A balneoterápiával tartós állapotjavulást, gyógyulást segíthetnek elő, viszonylag alacsony költséggel, a gyógyszerfogyasztás csökkentésével, mellék- és utóhatásoktól, illetve szövődményektől mentesen. A víz kén-, illetve szulfidtartalma erőteljes izomlazító, értágító, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a szövetek vérátáramlását, fokozza a tüszőhormon és sárgatest-hormon képződését, gátolja a gyulladásos folyamatokat. Mindemellett igazoltan bétaendorfin („boldogsághormon”) fokozó is, ezáltal közvetve pozitív pszichés stresszoldó hatása is számottevő.

Felmérések tapasztalatai igazolják, hogy háromhetes harkányi gyógyvizes és kiegészítő fizioterápiás gyógykúra eredményeként, ismeretlen eredetű elsődleges meddőség esetében 37%-ban, az ún. másodlagos meddőségben – ahol korábbi sikeres terhességet követően sikertelenek a gyermekvállalási kísérletek – 52%-ban következett be egy éven belül terhesség. E terhességek 80%-ából élő gyermek született.

A változókori kórképek jelentős részében is javulást eredményeznek a kiemelkedő oldott ásványianyag-tartalmú forrásvíz és a hozzá kapcsolt egyéb fizioterápiás kezelések. Hasonlóan sikeres a víz gyógyító ereje számos krónikus nőgyógyászati gyulladásos megbetegedésnél is: a balneoterápiával kezelt gyulladásos betegek 40%-ánál gyógyulást, 42%-nál tartós javulást értek el. Más nőgyógyászati problémák gyógyítására, mint például endometriosissal társuló, az életvitelt és a teherbeesést jelentősen befolyásoló mindennapi fájdalmak, műtét utáni összenövések, szintén tartós sikerrel alkalmazták e természet adta, egyedülálló kincset.