Duna-Dráva Nemzeti Park

A Villányi-hegység térsége kultúrtörténeti emlékei, méltán híres borai mellett természeti kincsekben is kiemelkedően gazdag. A terület különleges természetföldrajzi helyzetének köszönhetően egyedi, mediterrán hatásokat tükröző, gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet, melyben számos ritka és védett faj is megtalálható.
A természetkedvelő látogatók élményben gazdag túrát tehetnek a Szársomlyón vagy a Kelet-Dráva vadregényes árterein.

Szársomlyó Természetvédelmi Terület

Magyarország legdélibb hegyvidékének – a Villányi-hegységnek – legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek.
A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj – közöttük a fokozottan védett magyar kikerics - kizárólag itt fordul elő hazánkban.

A Szársomlyó neve a régi magyar „szár” szóból ered, mely kopaszt jelentett. A nép nyelvén sziklás felszíne miatt csak „ördög szántotta hegy”-ként ismert. A hegy biztonságot és védelmet nyújtó déli előtere már 3000 éve lakott terület. Már a Római Birodalom telepesei is emeltek itt várost, ők honosították meg a máig meghatározó szőlőművelést is. A hegy csúcsán az 1200-as évektől vár állt, amelynek maradványai ma is láthatóak. A Szársomlyón 1910-től intenzív mészkőbányászat kezdődött meg. A régebbi, keleti bányát 1967-től a szobrászok vették birtokukba, művésztelepük máig működik.

A Dráva mente

Kevés olyan érintetlen táj maradt  mára Európában, mint a Dráva folyó medencéje. A folyó javarészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog, élővilága rendkívűl gazdag. A legtisztább vizű nagyfolyónk, Zákány- Őrtilos térségében lép be hazánk területére és Drávaszabolcs után hagyja el országunkat. Partjain megcsodálhatjuk a jobbára még háborítatlan ártéri élővilágot. A kialakult holtágak és környezetük megannyi különleges növény és állatfajnak adnak otthont, és békét, nyugalmat kínálnak a látogatóknak. A Dráva mente nagyszerű lehetőséget kínál az idegenforgalom egyre népszerűbb ága, az ökoturizmus számára.

A Dráva folyó teljes magyar szakasza természetvédelmi oltalom alatt áll, ezért a gazdagabb, teljesebb élmény érdekében mindenképp javasoljuk a túrázóknak, hogy egy-egy látnivaló felekeresése előtt az adott terület élővilágáról, a látogatás feltételeiről és módjáról, lehetséges szakvezetésekről, oktatási programokról a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál előzetesen tájékozódjanak.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Postacím: 7602 Pécs, Pf. 312.
Tel.: +36 72/517-200
Fax: +36 72/517-229
E-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu, zoldpontpecs@ddnp.kvvm.hu
Web: www.ddnp.hu